0577 - 46 23 07
menu

Bescherm uw beslag met regelmatig onderhoud

29 augustus 2016 Tags: schoonmaken, reinigen, onderhoud

Door uw deurbeslag goed te onderhouden, verlengt u de levensduur van het product. Immers: een deurkruk heeft u vaker in uw hand dan de afstandsbediening! Onze producten zijn uitstekend bestand tegen intensief gebruik, maar het is goed om ze regelmatig het onderhoud te geven dat ze verdienen. Lees daarom hieronder de schoonmaakinstructie die hoort bij de finish van uw beslag, zodat u weet wat u wel en niet moet doen!

 

Algemene schoonmaak ‘do’s and don’ts’

Vóór alles, is het van belang om te weten dat u beslag nooit moet schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen of met schuurmiddelen. Ook verfverdunners zijn funest voor de finishes.

Houd er daarnaast rekening mee dat u het beslag van uw deur, raam of kast afhaalt wanneer u deze gaat schuren of schilderen. Laat u uw beslag wel zitten en komt de verf op het product, dan vervalt de garantie van het beslag. Voorkom dit door het bouwbeslag netjes te verwijderen voordat u uw deur of raamkozijn voorziet van een nieuwe lik verf.

 

PVD en RVS reinigen

Producten van PVD en RVS schoonmaken gaat met behulp van een vochtige doek. Voor RVS geldt dat u ook een RVS cleaner kunt gebruiken. Heeft u te maken met vliegroest, dan kun je dit verwijderen met Scotch Brite (voor geborsteld RVS) of met metaalpolish watten (voor zowel gepolijst als geborsteld RVS).

Scotch Brite en metaalpolish watten

Beslag met een poedercoating

Wanneer beslag behandeld is met een hoogwaardige poedercoating, kan het zonder problemen vochtig worden. Daarom kunt u onze kleurrijke producten in de finishes wit, zwart, blauw en roze reinigen met een sopje van zachte zeep. Nog een pluspunt voor deze poedercoating: door de toegevoegde UV-bescherming houdt uw beslag zo lang mogelijk zijn kleur!

Let er wel op dat u geen pluizige doek gebruikt voor het beslag met structuur. Daar blijven namelijk pluisjes aan haken.

 

Onderhoud messing beslag Mandelli

Deur-, raam- of meubelbeslag van het Italiaanse bedrijf Mandelli is gemaakt op basis van messing. Deze kan afgewerkt zijn met een bepaalde finish, zoals mat brons of satin chrome. Voor alle producten van Mandelli – ongeacht de finish – geldt dat het beslag met een zachte, droge doek opgewreven kan worden. Zit de viezigheid vaster op het product, dan kunt u dit met een vochtige doek verwijderen.

Voor messing ongelakt (getrommeld) beslag geldt dat deze kan worden opgepoetst met koperpoets. Zeker ongelakt messing kan na een tijd een doffere kleur krijgen, maar glimt u na zo’n poetsbeurt weer tegemoet!

 

Zwart smeedijzer schoonmaken

Smeedijzer is het beste te reinigen wanneer u wat lichte olie op een doek doet en u het product hiermee insmeert. Mochten er beschadigingen op het product gekomen zijn, dan kunt u deze aanstippen met speciale smeedijzer-verf. Er is zowel een variant voor het smeedijzeren beslag van Kirkpatrick als van GPF bouwbeslag.

Smeedijzer verf

Hout-onderhoud

Ons prachtige jaren 30 beslag is gemaakt om te stralen in woningen in de jaren 30 stijl! Het is echter van belang dat de houten onderdelen (onder andere van de deurkruk Ika) goed onderhouden worden. Voor de houtsoorten beuken en kersen geldt dat deze met een zachte, droge doek opgewreven mogen worden. Zit de viezigheid wat vaster, dan kunt u dit ook met een vochtige doek doen.

Omdat de houtsoort eiken whitewash geolied is, is het van belang dat u deze niet reinigt met een vochtige doek. Wrijf deze uitsluitend op met een zachte, droge doek. Voor de houtsoort ebben is het beter als deze regelmatig geölied wordt met bijvoorbeeld olijfolie, in plaats van deze te behandelen met een vochtige doek.

 

Aluminium producten

Aluminium is een sterk materiaal dat relatief veel kan hebben. Maak het daarom gerust schoon met een spons, water en niet-krassende zeep.