0577 - 46 23 07
menu

Het beste onderhoud voor uw hout

15 augustus 2017 Tags: onderhoud, Ika, jaren 30, houten deurbeslag

Onze schitterende collectie deurkrukken heeft een pasklaar antwoord op al uw interieurvragen. Of het nu strak en modern is of landelijk en rustiek: u vraagt, Ten Hulscher levert! De meeste deurkrukken worden gemaakt uit metaal, maar onze collectie in jaren 30 stijl vormt hier een uitzondering op. Deze is namelijk uitgevoerd met echt hout! Het middenstuk van de deurkruk is afgewerkt met beukenhout, ebbenhout, eiken white wash of kersenhout. Schitterend om te zien – en met de juiste behandelwijze zijn ze dat na jaren nog steeds!

Hoe maak ik mijn houten deurbeslag schoon?

Voor een lange levensduur van deurbeslag is het belangrijk om dit regelmatig schoon te maken. Waar u RVS zonder problemen met een vochtige doek kunt afnemen, ligt dit vaak anders bij hout. We stellen onze houtsoorten daarom aan u voor en benoemen meteen waar ze wel en niet blij van worden!

Beukenhout

Ons beukenhout is easy-going en een echte allemansvriend. De beuk ziet u overal ter wereld staan, waaronder in ons eigen land. Het is daardoor één van de belangrijkste boomsoorten voor de houtindustrie in Nederland. Beukenhout kenmerkt zich doordat het een behoorlijk harde houtsoort is. Wel moet u oppassen met weersinvloeden: door regen kan het hout snel kromtrekken. Onze deurkrukken met beukenhout kunt u daarom niet buiten monteren (net als onze andere houten deurkrukken trouwens).

Poets beukenhout regelmatig op met een zachte, droge doek. Alleen wanneer vuil wat vaster op de deurkruk zit, kunt u deze met een vochtige doek opwrijven. Agressieve schoonmaak- en schuurmiddelen of verfverdunners zijn uit den boze voor onze beuk.

Ebbenhout

Een gladde jongen, dat ebbenhout! Deze houtsoort is namelijk geolied, waardoor zijn zwarte kleur prachtig uitkomt. Ebbenhout is heel hard en zorgt nauwelijks voor splinters – wel zo prettig voor uw vingers! Het unieke van ebben is dat het niet blijft drijven op water, terwijl dat bij de meeste houtsoorten wel het geval is. Het laat zien hoe zwaar en massief ebbenhout is. In combinatie met zijn mooie kleur en het feit dat het hout nauwelijks werkt, is het een geliefde houtsoort voor kunstenaars en muziekinstrumenten. Helaas is het ook een kostbaar hout, omdat er steeds minder bomen zijn die ebben leveren.

Let er bij het schoonmaken van ebbenhout op dat dit geoliede hout beter niet natgemaakt kan worden. Wrijf hem daarom op met een zachte, droge doek. Alleen wanneer vuil echt niet loslaat, kunt u een vochtige doek gebruiken. En merkt u dat het ebbenhout wat droger wordt? Poets het dan op met wat olijfolie en het straalt als tevoren! Ook voor ebben geldt dat u agressieve schoonmaak-, schuur- en verfmiddelen ver weg moet houden.

Eiken whitewash

Eikenhout in een stoer jasje: dat is eiken whitewash! De eik is bekend én geliefd bij onder andere meubelmakers. Ondanks zijn hardheid, is het hout namelijk prima te bewerken. En dat zorgt weer voor een scala aan eikenhouten producten. Meubels, kozijnen en trappen liggen wellicht voor de hand, maar ook parket, schepen en sluizen zijn voorbeelden van echte eiken producten.

Onze eiken deurgreepjes zijn geolied en hebben een subtiele whitewash gekregen. Het is daarom verstandig om dit hout alleen met een droge doek op te wrijven en geen vocht te gebruiken. Het laatste wat u immers wilt is dat u de stoere, witte laag van de deurkruk veegt! En we zeggen het nogmaals: gebruik geen agressieve middelen om uw deurkrukken schoon te maken. Vinden ze niet leuk.

Kersenhout

Als laatste in de rij, maar zeker niet als minste: kersen. Kersenhout heeft een schitterende, wat donkere kleur die karakteristiek is voor de houtsoort. U herkent eenzelfde, donkere kleur ook bij de gelijknamige vruchten die groeien aan deze bomen. Helaas worden kersen tegenwoordig vaker gekweekt op struiken, waardoor de traditionele kersenboomgaarden steeds meer verdwijnen.

U kunt kersenhout regelmatig met een zachte, droge doek opwrijven. Zit het vuil wat vaster, dan biedt een vochtige doek uitkomst. En nogmaals: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of verfverdunners bij het reinigen van uw kersenhouten deurkruk.

Bekijk ons deurbeslag in jaren '30 stijl