0577 - 46 23 07
menu

Kirkpatrick

De naam Kirkpatrick staat voor de productie van smeedijzer deurbeslag, raambeslag en meubelbeslag met hoogwaardige kwaliteit. Al sinds 1855 is de traditionele ijzergieterij in het Engelse plaatsje Walsall in bedrijf. Daar worden de smeedijzeren producten met de grootste zorg gegoten en verwerkt, waardoor het product volledig van Engelse makelij is. Een traditie die al meer dan 160 jaar voor de mooiste ijzerwaren zorgt en waar het bedrijf trots op is.

Het productieproces verloopt volgens de Greensand gietmethode. Zo worden producten met een levendige structuur en unieke uitstraling gecreëerd. Eigenwijs en een tikje mysterieus deurbeslag, typerend voor de lifestyle ‘Landelijk authentiek’. Het beslag is verkrijgbaar in de finishes smeedijzer zwart en antiek messing.

Smeedijzer producten

Kirkpatrick produceert hoogwaardig, smeedijzer bouwbeslag. De producten zijn sterk, duurzaam en handgemaakt. De collectie is geweldig voor onder andere fijnproevers die houden van authentiek, Engels beslag. Door het totale pakket van deurbeslag, raambeslag en meubelbeslag trekt u het Kirkpatrick programma met gemak door in uw gehele woning, zodat een ultieme, landelijke woonbeleving gecreëerd wordt. Ten Hulscher bv is exclusief importeur van Kirkpatrick smeedijzer producten.

Deurkrukken van Kirkpatrick in antiek messing en zwart smeedijzer
Het uitgebreide pakket van Kirkpatrick bevat deurbeslag, raambeslag, meubelbeslag en overige woonaccessoires Het uitgebreide pakket van Kirkpatrick bevat deurbeslag, raambeslag, meubelbeslag en overige woonaccessoires

Greensand gietmethode

Kirkpatrick is trots op haar productieproces. Deze is intensief, wordt handmatig uitgevoerd en duurt per product ruim zes weken! Bij het produceren wordt de Greensand gietmethode gebruikt.

Het productieproces van smeedijzer in beeld: gieten
Het productieproces van smeedijzer in beeld: verzamelen
Het productieproces van smeedijzer in beeld: gieten
Het productieproces van smeedijzer in beeld: verzamelen

Vóór de producten gesmeed kunnen worden, moeten ze eerst gesmolten worden bij een temperatuur van zo’n 1.200 graden Celsius. Vervolgens wordt het gesmolten ijzer opgevangen in speciale emmers en met de grootste precisie in mallen gegoten die speciaal, zwart zand bevatten. De mallen worden bedekt met zware gewichten om te voorkomen dat het ijzer explodeert. Daarna begint het koelingsproces en worden de producten uit de mal en het zand gehaald. De scherpe randjes worden weggehaald en de gietdelen gaan opnieuw de oven in. Tijdens dit zogenaamde ‘annealing’ wordt het ijzer niet alleen sterk gemaakt, maar ook kneedbaar. Vervolgens kan de precieze afwerking van het gietijzer beginnen: smeden, vijlen en boren, totdat het product precies is zoals gewenst. Een laag beschermende verf zorgt ervoor dat het smeedijzer niet gaat roesten en een poedercoating geeft het product zijn prachtige kleur en afwerking. Dan nog een laatste keer de oven in voor extra duurzaamheid en het beslag is klaar om naar de klant gestuurd te worden.

Finishes Kirkpatrick

Het authentieke, tijdrovende productieproces wordt gedaan op basis van twee materialen: gietijzer en messing. Middels handwerk en de Greensand gietmethode ontstaan unieke producten in de finishes smeedijzer en antiekmessing. Klik op één van de afbeeldingen om meer te lezen over dit materiaal.

Voortdurende vernieuwing om trots op te zijn

De producten van Kirkpatrick hebben een ouderwetse, landelijke uitstraling waar het bedrijf trots op is. Daarom blijft Kirkpatrick trouw aan de authentieke en handmatige werkwijze waarmee het beslag geproduceerd wordt. Toch is het daarnaast belangrijk om met de tijd mee te gaan en waar mogelijk vernieuwing aan te brengen in producten. Daarom is het assortiment sinds 1855 steeds verder uitgebreid en zijn aan het raambeslag onder andere veiligheidsmechanismen toegevoegd. Ook is er speciaal beslag ontwikkeld voor kunststof ramen en deuren: een trend die steeds meer in opkomst is. Kirkpatrick is er trots op dat het bedrijf de concurrentie nog altijd de baas is en haar kwalitatief zeer hoogwaardige producten volledig in Engeland kan maken.

Kirkpatrick deurgrepen in zwart smeedijzer Kirkpatrick deurgrepen in zwart smeedijzer

De techniek achter deurbeslag

De meeste deurkrukken zijn voorzien van een veersysteem dat ervoor zorgt dat de deurkruk na gebruik in zijn oorspronkelijke stand terugveert. Daardoor wordt de veer in het slot ontzien. Alle producten van Kirkpatrick worden geleverd inclusief schroeven.

Meer Smeedijzer producten

Kirkpatrick maakt naast deurbeslag en raambeslag, ook een groot aantal andere accessoires en meubelbeslag. Allen zijn afkomstig uit de ijzergieterij in Walsall. Wat dacht u van knopkrukken en grepen om uw interieur te matchen met smeedijzer deur- en raambeslag? Of deurkloppers, voordeurbeslag, briefplaten en huisnummers voor een landelijke, authentieke voordeur? Kirkpatrick biedt u veel mogelijkheden voor karakteristieke interieurs en exterieurs!

Kirkpatrick smeedijzeren hanglamp
Kirkpatrick smeedijzeren deurknop op schild
Kirkpatrick smeedijzeren huisnummer 7
Kirkpatrick smeedijzeren deurklopper paard

Onderhoud

Goed onderhoud is essentieel om uw producten in topconditie te houden. We adviseren u daarom op onze onderhoudspagina de bewuste finish aan te klikken en deze informatie goed door te lezen. Zo geniet u nog langer van uw hang- en sluitwerk!

Showroom en verkoop

Wilt u onze producten in het echt zien en ervaren? Veel van de artikelen op deze website zijn te vinden in de showrooms van onze dealers. Zij geven u graag deskundig advies. Neem contact op met ons verkoopkantoor om te ontdekken welke dealers er bij u in de buurt gevestigd zijn en welke collecties zij tentoonstellen. U bent daarnaast vast harte welkom in onze showroom in Garderen. Bekijk te midden van het Veluwse groen het hang- en sluitwerk van uw keuze! In onze showroom hangen (delen van) de collecties GPF bouwbeslag, Mandelli, Kirkpatrick en Utensil Legno.