0577 - 46 23 07
menu

Wat is het verschil tussen een scharnier en paumelle?

8 maart 2018 Tags: scharnier, paumelle, deurbeslag, bevestiging

Deuren worden in de meeste gevallen aan het deurkozijn bevestigd middels scharnieren of paumelles. Kent u het verschil tussen beide? We zetten de eigenschappen van scharnieren en paumelles voor u naast elkaar.

Paumelle en scharnier
Weet u welke van de twee het scharnier en welke de paumelle is?

De eigenschappen van een scharnier

Scharnieren (rechts op de foto) zorgen voor een sterke verbinding tussen de deur en het deurkozijn. De twee platen worden bij elkaar gehouden middels een pen die door de kern van de scharnier loopt. U kunt beide delen daardoor niet uit elkaar halen. Het pluspunt hiervan is dat een deur niet uit zijn scharnier getild kan worden. Bovendien worden (veiligheids)scharnieren uitgevoerd met een zogenaamde veiligheidsnok. Dit is een pin die – bij een gesloten deur – door de scharnierplaat in het deurkozijn steekt. Ook wanneer de scharnier afgezaagd zou worden door inbrekers, zorgt deze veiligheidspin ervoor dat zij de deur niet uit het kozijn kunnen tillen. Er wordt daarom vaak gekozen voor veiligheidsscharnieren bij de montage van buitendeuren.

Onze scharnieren

De eigenschappen van een paumelle

Paumelles (links op de foto) zijn opgebouwd uit twee losse onderdelen. Het gat in het ene deel van de paumelle past precies om de pen in het andere deel van de paumelle. Het afhangen van een deur wordt daarmee relatief eenvoudig en een stuk gebruiksvriendelijker dan bij scharnieren. U kunt immers het paumelle-deel met de pin op uw deurkozijn schroeven vóór u de deur met daarop het andere deel van de paumelle, hierin hangt. Dat je de deur in open stand altijd uit het kozijn kunt tillen, maakt paumelles een geliefd bevestigingsmiddel voor binnendeuren. Zo kunt u de deur gemakkelijk weghalen wanneer deze bijvoorbeeld geschilderd moet worden.

Onze paumelles