0577 - 46 23 07
menu

Hoe onderhoud ik deurbeslag?

Door uw deurbeslag goed te onderhouden, verlengt u de levensduur van het product. Immers: een deurkruk heeft u vaker in uw hand dan de afstandsbediening! Onze producten zijn uitstekend bestand tegen intensief gebruik, maar het is goed om ze regelmatig het onderhoud te geven dat ze verdienen. Lees daarom hieronder de schoonmaakinstructie die hoort bij de finish van uw beslag, zodat u weet wat u wel en niet moet doen!

Anastasius Collectie sfeer deurbeslag

Algemene schoonmaak ‘do’s and don’ts’ deurkrukken

Vóór alles is het van belang om te weten dat u deurklinken nooit moet schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen of met schuurmiddelen. Ook verfverdunners zijn funest voor de finishes.

Houd er daarnaast rekening mee dat u het beslag van uw deur, raam of kast afhaalt wanneer u deze gaat schuren of schilderen. Laat u de producten wel zitten en komt de verf op bijvoorbeeld de rozet of raamkruk, dan vervalt de garantie van het deurbeslag. Voorkom dit dus door het netjes te verwijderen voordat u uw deur of raamkozijn voorziet van een nieuwe lik verf.

PVD en RVS reinigen

Producten van PVD en RVS schoonmaken gaat met behulp van een vochtige doek. Voor RVS geldt dat u ook een RVS cleaner kunt gebruiken. Heeft u te maken met vliegroest, dan kunt u dit verwijderen met Scotch Brite (voor geborsteld RVS) of met metaalpolish watten (voor zowel gepolijst als geborsteld RVS).

Scotch Brite en metaalpolish watten

Deurbeslag met coating schoonmaken

Wanneer beslag behandeld is met een hoogwaardige poedercoating, kan het zonder problemen vochtig worden. Dit is onder andere het geval bij onze zwarte deurkrukken, wit deurbeslag en de nieuwste Anastasius Collectie. U kunt onze gecoate producten daarom reinigen met een sopje van zachte zeep. Nog een pluspunt voor deze poedercoating: door de toegevoegde UV-bescherming behoudt uw deurbeslag zeer lange tijd zijn originele kleur!

Let er wel op dat u geen pluizige doek gebruikt voor het beslag met structuur. De pluisjes kunnen namelijk blijven haken achter het oppervlak van de coating en dat ziet er niet mooi uit.

Onderhoud messing deurkruk

Deur-, raam- of meubelbeslag van het Italiaanse bedrijf Mandelli is gemaakt op basis van messing. Deze kan vervolgens afgewerkt zijn met een bepaalde finish, zoals mat brons of chroom. Voor alle producten van Mandelli – ongeacht de finish – geldt dat het beslag met een zachte, droge doek opgewreven kan worden. Zit de viezigheid vaster op het product, dan kunt u dit met een vochtige doek verwijderen. Laat u messing met rust en poetst u het niet, dan krijgt het een robuuste, verweerde uitstraling.

Voor messing ongelakt (getrommeld) producten geldt dat u deze kunt oppoetsen met koperpoets. Met name ongelakt messing kan na een tijd een doffere kleur krijgen, maar het glimt u na zo’n poetsbeurt weer tegemoet!

Zwart smeedijzer schoonmaken

Smeedijzer is het beste te reinigen wanneer u wat lichte olie op een doek doet en u het product hiermee insmeert. Mochten er beschadigingen op het product gekomen zijn, dan kunt u deze aanstippen met speciale smeedijzer-verf. Er is zowel een variant voor het smeedijzeren beslag van Kirkpatrick als van GPF bouwbeslag.

Smeedijzer verf

Houten deurbeslag onderhoud

Ons prachtige jaren 30 deurbeslag is gemaakt om te stralen in woningen in de jaren 30 stijl! Het is echter van belang dat de houten onderdelen (met name van deurkruk Ika in het tonmodel) goed onderhouden worden. Voor de houtsoorten beuken en kersen geldt dat deze met een zachte, droge doek opgewreven mogen worden. Zit de viezigheid wat vaster, dan kunt u dit ook met een vochtige doek doen.

De houtsoort eiken whitewash is geolied, dus het is van belang dat u deze niet reinigt met een vochtige doek. Wrijf deze uitsluitend op met een zachte, droge doek. Voor de houtsoort ebben is het beter als deze regelmatig geölied wordt met bijvoorbeeld olijfolie, in plaats van deze te behandelen met een vochtige doek.